Cursuri de Bachata


Incepand cu 23 aprilie, scoala Magic Dance Academy deschide o grupa noua de incepatori pentru cursurile de Bachata. Te poti inscrie chiar daca nu ai partener!

Ce este BACHATA?
Pretextul perfect pentru o aventura pe ringul de dans.


"Ce este Bachata? Putine persoane stiu despre ce este vorba cand aud intrebarea asta. Adevarul este ca nici eu nu stiam pana acum cateva luni, inainte sa ma inscriu la cursurile de dans. Este pe buna dreptate cel mai senzual dintre dansurile latino. Senzual, incitant si..
restul va las pe voi sa descoperiti!", ne spune Alina.

BACHATA, sau "bluesul latino" este alaturi de Salsa si Kizomba unul dintre cele mai populare dansuri. Muzica este foarte apreciata atat pentru a fi ascultata cat si de catre cei ce danseaza, ritmul fiind foarte clar si usor de simtit chiar si de catre cei mai incepatori.

A aparut in Republica Dominicana in jurul anului 1960 si la inceput a fost considerata indecenta si vulgara. Incepand din anul 2000 a devenit cu adevarat un stil popular atat ca dans cat si muzical, foarte multi artisti atingand succesul adoptand acest stil, dintre care amintim:

- Anthony Santos
- Juan Luis Guerra
- Aventura
- Monchy y Alexandra
- Romeo Santos
- Prince Royce


si lista ar putea continua atat cu artisti precum Enrique Iglesias sau Pablo Alboran care au adoptat si bachata printre altele cat si cu hit-urile de astazi remixate special pentru bachata de catre o multime de DJ.


Exista mai multe stiluri de Bachata


1. Bachata Dominicana
2. Bachata Moderna
3. Bachata Sensual

 


1. Bachata Dominicana este stilul cel mai apropiat de modul original de a dansa bachata. Predomina pasii rapizi si punctati, melodiile sunt putin mai rapide si ele, iar ritmul original si masura de 8 timpi sunt mult mai usor de inteles.

Mai jos aveti 2 exemple pentru acest stil de bachata:


2. Bachata Moderna este dansata pe cele mai in voga melodii ale momentului, care au fost fie remixate pe ritmuri de bachata fie erau deja compatibile cu acest stil.

Ar fi multe de spus si explicat legat de acest stil, dar cel mai bine se regaseste ca si exemplu in clipul de mai jos:


https://www.youtube.com/watch?v=r6ZgAREwHm8


3. Bachata Sensual este stilul dansat pe melodiile mai lente, de obicei remixate si a fost lansat pentru prima data in Cadiz, Spania, de catre Korke Escalona si Judith Cordero. A prins rapid teren si a urcat in preferintele dansatorilor datorita miscarilor incitante si pline de senzualitate, asa cum reiese si din denumire.

Totusi, cei care au facut cu adevarat popular acest stil sunt dansatorii Daniel & Desiree, datorita carora stilul a evoluat foarte mult si este acum tot mai des cerut si predat la cursuri.

Mai jos puteti vedea 2 demonstratii ale celor doua perechi:


Daniel & DesireeKorke & Judith

Chiar daca subiectul textelor din melodiile de bachata este melancolic, cu versuri romantice despre povesti de iubire, cuvantul "bachata" in traducere inseamna veselie si distractie. Si intr-adevar, cei care danseaza bachata stiu bine cum sa-si petreaca timpul liber distrandu-se din plin.

"Pe langa faptul ca mergem la cursuri, iesim si cu totii de cateva ori pe saptamana in diferite cluburi sa dansam. Eu ies de obicei Marti cateva ore sa ma destind si stau ceva mai mult Vineri si Sambata, dar de obicei se gasesc party-uri latino in fiecare zi a saptamanii, cel putin in Bucuresti. Asa ca daca iti vine cheful de dans, poti pune imediat in practica ce se invata la cursuri!" ne spune Cristi, un elev cu aproape un an vechime la noi in scoala.


"E o metoda de a petrece timpul liber si de a socializa care te prinde foarte repede, in plus, odata ce inveti poti dansa oriunde si cu oricine vrei, nu depinzi de un partener anume si nici nu trebuie sa ai sandalele de dans la tine. E o chestie care nu cere parchet, tocuri, dansam si in ghete si nu e o problema cu asta", ne marturiseste Mihaela.


Leading & Following in dansurile sociale

Ne referim la dansurile sociale (de cuplu) atunci cand dansam la liber, fara coregrafie, cu parteneri cu care am mai dansat pana atunci sau nu. In acest context, principiile de leading & following sunt necesare pentru ca cei doi parteneri sa "se inteleaga" pe ringul de dans.

In dansul in doi, de obicei barbatul are rolul de leader, iar femeia de follower. Desi trebuie sa recunosc ca, intr-o vizita la un studio de dans din Belgia, mi s-a intamplat sa dau peste doi barbati care dansau tango si schimbau alternativ rolurile de leader/follower. Dar asta este deja o alta poveste...


LEADING-ul

Leading-ul se produce printr-o tensiune fizica constanta intre cei doi parteneri, care este cu atat mai mica cu cat ei sunt mai avansati, prin care barbatul transmite niste semnale legate de figura pe care vor sa o conduca cum ar fi: directia, viteza, etc.. DAR si printr-o serie de mici semnale, universal acceptate de catre toti dansatorii.

Este foarte greu spre imposibil de explicat in cuvinte ce este cu adevarat tensiunea, fiindca multi o confunda cu o incordare. Cel mai usor de explicat este printr-o scurta analogie:

Daca ne-am referi la tensiune ca la un obiect, atunci o caramida ar reprezenta incordarea, o sfoara sau un fular relaxarea iar un elastic, un arc ar simboliza tensiunea.

Este foarte important ca partenerul sa inteleaga de la inceput nivelul de dans al partenerei, altfel risca sa incerce sa o conduca in figuri peste nivelul ei, pe care nu le va putea executa si atunci se va simti inconfortabil in timpul dansului.

Se considera ca esti un bun leader atunci cand dai semnalele clar, la timp, ferm dar fara a brusca, astfel incat partenera sa inteleaga fara prea mare efort ce anume doresti sa faca.


FOLLOWING-ul

Responsabilitatea partenerei in timpul dansului este de a urma semnalele partenerului (in masura in care figura respectiva a fost condusa corect si este compatibila cu nivelul ei de dans).

Trebuie sa pastrezi o usoara tensiune tot timpul, aceasta fiind modul de conexiune intre voi ca si parteneri. Daca esti prea relaxata nu vei putea intelege semanele primite de la partener, daca esti prea incordata nu vei putea executa miscarile chiar daca le intelegi.

Daca partenerul nu este foarte avansat, va trebui cu atat mai mult sa fii mai atenta atat la semnalele lui cat si la limbajul sau corporal ca sa iti dai seama sau "sa intuiesti" ce urmeaza.

 

Cateva sugestii pentru a te lasa condusa mai usor:


1. Orice ai face, nu conduce! Lasa-l pe el.. :-))))

2. Stai mereu pe picioarele tale, sustine-ti singura echilibrul. Nu-ti lasa greutatea pe partener.

3. Fii mereu alerta la orice schimbare.

4. Incearca sa nu anticipezi ce va urma, altfel risti sa pornesti cu ideea ca va urma o figura cand de fapt el va incerca sa conduca o alta pe care nu o vei mai putea urma.

VREAU SA MA INSCRIU
numbers